|
Πλαφόν ανά πάροχο για διαγνωστικές εξετάσεις- Αμεση καταβολή ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ- Συλλογικές Συμβάσεις-Ισοτιμία Ιατρικής Υπογραφής-Εφαρμογή Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων-Προσλήψεις στο ΕΣΥ- Αύξηση Μισθών Νοσοκομειακών- ΕΣΠΑ- Αξιολόγηση και ομογενοποίηση ιατρών πρώην Μονάδων ΕΟΠΥΥ
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδηκαι του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γεωργίου Πατούληκαι του Γενικού Γραμματέα του ΙΣΑ κ. Ευσταθίου Τσούκαλου, με την παρουσία του Νομικού Συμβούλου του Υπουργού κ. Θάνου Πλεύρη και της Νομικής Συμβούλου του ΙΣΑ κ. Ελένης Παπαευαγγέλου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα των λειτουργών της υγείας.
- Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις από όλους τους εργαστηριακούς ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ εφόσον δεν δρομολογηθεί άμεσα η εφαρμογή του Πλαφόν ανά παροχ και γεωγραφική περιφέρεια για διαγνωστικές εξετάσεις.Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ενημέρωσε τον Υπουργό ότιτο όριο του πλαφόν θα είναι στα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2013 προσαρμοζόμενο στον προϋπολογισμό του 2014. Στιs τρεις πρώτες εβδομάδες ο πάροχος θα δέχεται όλες τις εξετάσεις ανεξάρτητα αν έχει περάσει το πλαφόν του και για το ποσό που έχει περάσει το πλαφόν του θα γίνεται clawback. Την τέταρτη εβδομάδα του μήνα αν έχει τελειώσει το πλαφόν του θα μπορεί ο Ιατρός να εξετάζει τον ασθενή ιδιωτικά ή να τον δέχεται με τον ΕΟΠΥΥ οπότε θα υφίσταται clawback ή ο ασθενής θα πηγαίνει σε άλλο εργαστήριο που δεν θα έχει εξαντρλήσει πλαφόν ή σε δημόσια δομή άλλως θα επανέρχεται όταν θα ανοίξει το πλαφόν. Ο πρόεδρος τόνισε ότι ημη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει ως συνέπεια την εύνοια μόνο των μεγάλων αλυσίδων, ενώ τα μικρά εργαστήρια θα κινδυνεύουν να κλείσουν.
Ο Υπουργός Υγείας αντιλήφθηκε το ζήτημα και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα εκδώσει τη σχετική Υπουργική Απόφαση.
- Εν συνεχεία ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι το clawback δεν πρέπει να γίνει τώρα δηλαδή στο τέλος του εξάμηνου, αλλά στατέλη του χρόνου. Συγκεκριμένα αν γίνει τώρα με δεδομένο οτι το clawback ειναι στο 50% αυτό θα σημαίνει συμψηφισμό των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2014 και πληρωμή ξανά τις δαπάνες του Ιουλίου που καθίστανται ληξιπρόθεσμες τον Νοέμβριο. Άρα το καλύτερο σενάριο είναι η πληρωμή να γίνει ξανά τον μήνα Οκτώβριο. Τα εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί δηλαδή 6500 ιατροί πληρώθηκαν στις 10 Μαΐου για τον Φεβρουάριο και στις 20 Ιουλίου για τον Μάρτιο. Αν δηλαδή πληρωθούν ξανά τον Οκτώβριο αυτό θα σημαίνει πληρωμή ενός μηνός κάθε δύο μήνες, γεγονός από το οποίο κινδυνεύει η περαιτέρω λειτουργία των εργαστηρίων και ο βιοπορισμός των ιατρών.
Ο Υπουργός Υγείαςενημέρωσε ότι τίθεται νομικό ζήτημα, αλλά θα εξετάσει το θέμα, όπως είχε υποσχεθεί και στον πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Βλασταράκο.
- Ο Πρόεδρος έθεσε εκ νέου το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων που υφίστανται από το έτος 2010και τόνισε ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας έχει δηλώσει ήδη από το προηγούμενο έτος ότι έχουν εκταμιευτεί τα ποσά αυτά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους . Παρά ταύτα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αδρανεί και δεν πράττει το καθήκον του παρά τη σχετική δέσμευση που είχε δοθεί προς τον Πρωθυπουργό για την αποπληρωμή τους έως το τέλος του προηγούμενου έτους.
Ο Υπουργός Υγείαςενημέρωσε ότι τα χρήματα έχουν προωθηθεί από τις υπηρεσίες ώστε να αποπληρωθούν οι ιατροί.
- Αναφέρθηκε επίσης η αναγκαιότητα της εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτόκολλωνγια τον εξορθολογισμό της δαπάνης ως μόνο μέσο ελέγχου.Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος σε οποιοδήποτε πλαφόν που βασίζεται σε λογιστικά κριτήρια και αντικαθιστά τα επιστημονικά και ευρωπαϊκά πρότυπα και δεδομένα. Το μόνο λοιπόν επαρκές μέσο είναι η εφαρμογή τους η οποία έχει βασιστεί στις οδηγίες αναγραφής που έχουν δώσει οι επιστημονικές ενώσεις υπο τον συντονισμό του ΠΙΣ.
- Ο Πρόεδρος έθεσε εκ νέου το πάγιο αίτημα του ΙΣΑ για την υπογραφήσυλλογικής σύμβασης κατά πράξη και περίπτωση για όλους τους ιατρούς .
- Ετέθη επίσης το ζήτημα της αύξησης του προϋπολογισμού για την ΠΦΥή τουλάχιστον ανακατανομή κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και διάθεση για ΠΦΥ από άλλους κωδικούς όπως για τα πολυιατρεια του πρώην ΙΚΑ που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν.
- Επίσης έγινε εκτενής ενημέρωση για το ζήτημα που υφίσταται με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής,καθότι πολλοί φορείς δεν ερμηνεύουν ορθώς το Ν. 3418/2005με αποτέλεσμα να μην δέχονται τα πιστοποιητικά που εδίδονται από ιδιώτες ιατρούς. Ο Πρόεδρος ζήτησε την άμεση έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον Υπουργό Υγείας η οποία πρέπει να αποσταλλεί σε όλους τους φορείς ώστε να μην τίθεται ζήτημα σύγχυσης.
- Για τους Νοσοκομειακούς και ειδικευόμενους ιατρούςενημέρωσε ο Πρόεδρος ότι χιλιάδες ιατροί έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις με τις οποίες αιτούνται όπως οι μισθοί τους και οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες επανέλθουν στα ποσά προ της ψήφισης του μεσοπροθέσμου(1-8-2012) αλλά και για τη καταβολή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν από το επίδομα βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΣΑ . Ο πρόεδρος τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση των ζητημάτων θα δρομολογηθεί η δικαστική διεκδίκηση των ποσών αυτών, με ατομικές και ομαδικές προσφυγές που θα κατατεθούν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών .
- Επίσης ετέθη το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριώνσε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψειςγια κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
- Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ και για τους Νοσοκομειακούς ιατρούς των μονάδων του ΙΚΑ.Οι ιατροί αυτοί έως ότου αποκτήσουν το ίδιο εργασιακό καθεστώς με τους ιατρούς του ΕΣΥ θα πρέπει να διατηρήσουν το ιατρείο τους και εν συνεχεία να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.Και μείωση του ωραρίου τους δεν είναι ανθρώπινο να εργάζονται και να παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες επί 8ώρες συνεχόμενα.
- Να καλυφθούν απο το Υπουργείο Υγείας για τα επόμενα 5 χρόνια οι ασφαλιστικές τους εισφορές προς το ΤΣΑΥτων ιατρών νοσοκομειακών και μη των πρώην μονάδων ΕΟΠΥΥ.
- Ο Πρόεδρος έθεσε ξανά το ζήτημα της χορήγησης ΕΣΠΑκαι επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες , ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ζήτημα και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού για την ένταξη των ιατρών στους άξονες του ΕΣΠΑ. Τέλος τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχέςκαι αλλού καθότι οι ιατροί μας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν καθότι δεν τους δίδονται ευκαιρίες στη χώρα μας.
Ο Υπουργός Υγείας επιφυλάχτηκε να μεριμνήσει για όλα τα ζητήματα που του ετέθησαν από τον ΙΣΑ.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
|